Shedd Aquarium

Het Shedd Aquarium maakt deel uit van een museum campus gelegen net ten zuiden van Grant Park. Op de campus liggen ook een museum voor natuurwetenschappen en een planetarium. De campus is een van de grootste toeristische trekpleisters in Chicago.
Shedd Aquarium, Chicago
Shedd Aquarium
Het aquarium is een van de populairste attracties in de stad - jaarlijks ontvangt het zo’n 2 miljoen bezoekers - en als je een bezoek in de zomer plant kan je je verwachten aan lange rijen.
Geschiedenis
De geschiedenis van het aquarium gaat terug tot 1924 toen John Graves Shedd, een prominente zakenman, 2 miljoen dollar schonk voor de creatie van een aquarium in Chicago - later gevolgd door nog een donatie van 1 miljoen dollar. Hij vormde het Shedd Aquarium Society, een organisatie die verantwoordelijk was voor de bouw en het beheer van het aquarium.

De organisatie selecteerde een locatie aan het meer voor de bouw van het toekomstig aquarium en gaf het architectenbureau Graham, Anderson, Probst and White de opdracht een gebouw hiervoor te ontwerpen.

De rotonde in het Shedd Aquarium, Chicago
Rotonde
Het aquarium opende in 1929 en de inwoners van Chicago bezochten in drommen de nieuwe attractie ook al waren er nog geen vissen te zien. Zout water arriveerde pas in 1930, en het werd per trein getransporteerd vanuit Florida. De reservoirs, die rond een centrale rotonde gelegen zijn, openden niet veel later. De originele reservoirs bevatten meer dan 57.000 hectoliter water. Men bleef geregeld zout water aanvoeren uit Florida tot in 1970, toen het aquarium zelf ter plaatse zout water begon aan te maken.

Het Shedd Aquarium breidde voor het eerst uit in 1971, toen het Caraïbische rif werd toegevoegd. En in 1991 werd het indrukwekkende oceanarium geopend, waarbij het aquarium in oppervlakte verdubbelde. Een ander reservoir, Amazon Rising, opende in 2000 en het Wild Reef opende drie jaar later, in 2003.
Het aquarium
Het aquarium is onderverdeeld in enkele zones, waarvan het Caraïbische rif en het Oceanarium enkele van de belangrijkste zijn. Het Caraïbische rif bevat zo’n 70 verschillende diersoorten waaronder haaien en pijlstaartroggen.
Oceanarium, Shedd Aquarium, Chicago
Oceanarium
Je krijgt een mooi overzicht van het leven op het rif van achter de glazen ramen, en verscheidene camera’s in de 340.000 liter grote tank zorgen er voor dat je de dieren van dichtbij kunt gadeslaan.
De vissen worden vijf keer per dag gevoederd door duikers die de bezoekers informatie geven over de dieren terwijl ze gevoed worden.
Oceanarium
Het enorme, 114.000 hectoliter grote oceanarium biedt een overzicht van het zeeleven aan de noordkunst langs de Stille Oceaan. In het oceanarium zijn er Beluga walvissen, zee otters en zeehonden, maar de sterren hier zijn de witgestreepte dolfijnen. Dagelijks zijn er verscheidene shows en dankzij de enorme omvang van het oceanarium hebben de dolfijnen genoeg ruimte om hun snelheid aan de bezoekers te tonen.
Dolfijnenshow, Shedd Aquarium, Chicago
Dolfijnenshow
Je kan ze gade slaan vanaf de galerij onder water of vanaf het amfitheater tijdens de show.
Nog mee galerijen
Er zijn nog heel wat meer reservoirs in het aquarium, onder andere deze in het Tropical Water Gallery, waar zoetwater dieren uit Amerika worden getoond en Amazon Rising, een galerij met dieren zoals piranhas, slangen, leguanen en meervallen. Nog meer exotische dieren zijn te zien in de Azië, Afrika en Australië galerij. Niet alle dieren zijn afkomstig uit verre streken; er is ook het Illinois Lakes and Rivers Gallery,
Boomkikker, Shedd Aquarium, Chicago
Boomkikker
een galerij met dieren die voorkomen in de streek van de grote meren, zoals rivier otters. Het Wild Reef toont het onderwater ecosysteem van een Filippijns koraalrif. De 25 haaien in deze ondergrondse galerij zijn enkele van de meest populaire vissen.
Het gebouw
Het aquarium werd oorspronkelijk gebouwd in 1929 door de architecten Graham, Anderson, Probst & White. Ze ontwierpen een neo-klassiek octagonaal gebouw van wit marmer. De moderne glazen uitbreiding van 1991 werd ontworpen door Lohan Associates.

Voor meer informatie over het aquarium en info betreffende openingsuren en prijzen kan je terecht op de website van het aquarium.
53
chicago
sheddaquarium