Navy Pier

Navy Pier is een grote pier gelegen aan Streeterville, een dichtbevolkte wijk dichtbij het centrum van Chicago. De pier stond oorspronkelijk gekend als Municipal Pier nr 2, en was een van de twee pieren die zouden worden aangelegd volgens het stadsplan van Daniel Burnham uit 1909. De andere pier werd echter nooit gebouwd.
Constructie
Navy Pier Entrance Gate, Chicago
Navy Pier Ingang aan Dock Street
In mei 1914 werd begonnen met de constructie van de pier; in 1916 werd het officieel voltooid. Het was indertijd de grootste pier ter wereld, 89 meter breed en 914 meter lang. De pier had twee doeleinden. In de eerste plaats werd het gebruikt voor het laden en lossen van schepen maar tevens deed het ook dienst als recreatiedomein. Tijdens de eerste tien jaar van zijn bestaan was de pier succesvol in het aantrekken van zowel schepen als bezoekers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het ook een tijdje gebruikt als militaire basis.
Achteruitgang
Aan het einde van de jaren 1920 begon het succes van de pier te tanen. De introductie van autoís en de opening van theaters zorgde voor competitie met de pier en er kwamen steeds minder bezoekers. Ook het aantal schepen daalde tijdens de jaren 1930 door de Grote Depressie en de concurrentie met het wegvervoer.
Navy Pier
Bovenaanzicht op Navy Pier
Navy Pier gezien vanaf
John Hancock Center
In 1927 werd de pier hernoemd tot Navy Pier ter ere van mariniers die dienst deden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het zou een profetische naam blijken te zijn want de Navy Pier werd later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, gebruikt als trainingscentrum voor mariniers van de Navy. Na de oorlog werd het gebruikt voor de plaatselijke afdeling van een universiteit, de University of Illinois. In 1965 verhuisde de universiteit naar een andere locatie en Navy Pier begon in verval te raken.
Herontwikkeling
Navy Pier beer garden
Beer Garden
De eerste stap in de herontwikkeling van Navy Pier was de restauratie in 1976 van het Auditorium Building, een indrukwekkend gebouw gelegen aan het oostelijke uiteinde van de pier. Een jaar later werd het officiŽel door de stad erkend als beschermd monument. Een volgende stap in de herwaardering van de pier werd genomen in 1989, toen de stad Chicago en de staat Illinois de Metropolitan Pier & Exposition Authority in het leven riep. Deze organisatie werd verantwoordelijk voor het uitbaten van Navy Pier.
Terzelfdertijd werd 150 miljoen dollar vrijgemaakt voor de herontwikkeling van de pier als een recreatiecentrum. De renovatie door Benjamin Thompson & Associates ging van start in 1992 en werd voltooid in 1994. Het resultaat is een erg succesvol recreatiedomein vlak bij het centrum van Chicago. Dankzij de vele attracties en 20 hectare park en tuinen trekt Navy Pier jaarlijks meer dan acht miljoen bezoekers aan.
Headhouse & Auditorium
Navy Pier Auditorium
Auditorium Gebouw
De twee grote gebouwen op Navy Pier, het Headhouse en het Auditorium - beide ontworpen door de architect Charles Summer Frost en gebouwd in 1916 - hebben de hoogtes en laagtes van de pier overleefd.

Het meest westelijke gebouw, een gebouw uit baksteen en terra cotta met twee prominente torens is het Navy Pier Headhouse. De naam werd afgeleid van de plaats waar het gelegen is, dat indertijd The Headlands werd genoemd. Elke toren heeft een grote tank met twee miljoen liter water voor het sprinkler systeem. In het Headhouse bevindt zich het kindermuseum van Chicago. Aan de westkant van het gebouw ligt het 8 hectare grote Gateway Park met een moderne computergestuurde granieten fontein met 240 verschillende stralen.

Aan de andere kant van de pier ligt het Auditorium, ook gekend als de Hall. Het bouwwerk meet 42 meter op 48 meter en heeft een halve koepel van dertig meter hoog. Binnenin het Auditorium is er een magnifieke grote balzaal.
Attracties
Navy Pier Ferris Wheel, Chicago
Ferris Wheel
Op Navy Pier bevinden zich een heleboel attracties, sommige zijn afhankelijk van het seizoen. Voor een volledige lijst, prijzen en openingstijden kan je best een kijkje nemen op de website van Navy Pier.

Hier is een overzicht van een aantal interessante attracties op Navy Pier:
 • het meest opvallende is het 45 meter hoge rad. Het werd ontworpen naar het voorbeeld van het allereerste reuzenrad dat gebouwd werd voor de World Columbian Exposition, een wereldtentoonstelling die in 1893 in Chicago gehouden werd.
 • Naast het reuzenrad is er een 13 meter hoge paardenmolen met 36 handgeschilderde dieren.
 • De Skyline Stage, een 30 meter hoog gewelfde structuur wordt tijdens de winter gebruikt als ijspiste en in de zomer doet het dienst als theater met zitplaatsen voor 1.500 personen.
 • Er zijn twee musea op Navy Pier: het Childrenís Museum, een museum voor kinderen, en het Smith Museum of Stained Glass Windows, een museum met gebrandschilderde ramen dat de deuren opende in 2000.
 • Een zeven verdiepingen hoog theatercomplex met een theater dat plaats biedt aan 525 personen is een van de recentere toevoegingen aan Navy Pier.
  Spirit of Chicago cruise schip aan Navy Pier
  Spirit of Chicago
 • De Navy Pier Aeroballoon is een verankerde ballon gevuld met helium waarin 18 personen kunnen plaatsnemen. Vanop een hoogte van 107 meter krijg je een prachtig zicht over de skyline van Chicago.
 • Andere attracties zijn onder andere een miniatuur golfterrein, een doolhof en een IMAX theater.
 • De Navy Pier wordt ook vaak gebruikt als startplaats voor boottochten. Er is een groot aanbod: je kan aan boord gaan van een grote schoener met vier masten of je kan in een van de vier Seadogs plaatsnemen die snelheden bereiken van 25 knopen. Architectuur boottochten en watertaxis zijn hier ook beschikbaar. En je kan ook een romantische cruise met maaltijd nemen of zelfs een hele boot huren.
41
chicago
navypier