Museum of Science and Industry

Museum van Wetenschappen en Industrie
Het Museum of Science and Industry is een van de meest bezochte musea in de Verenigde Staten. Het wetenschapsmuseum bestrijkt een heel aantal diverse gebieden zoals energie, het milieu, het menselijk lichaam, ruimtevaart en transport.
Een nieuw wetenschappelijk museum
Museum of Science and Industry
Museum of Science and Industry
Het museum is gehuisvest in een mooi Beaux-Arts gebouw ontworpen door Charles C. Atwood. Het werd gebouwd als Paleis voor Schone Kunsten voor de wereldtentoonstelling van 1893, gekend als de World Columbian Exposition.

Na de tentoonstelling werd het gebruikt door het Field Museum. In 1921 verhuisde het Field Museum echter naar het huidige verblijf aan Grant Park en het gebouw, dat tijdelijk was opgetrokken voor de tentoonstelling, begon al snel te vervallen.

In 1926 bracht Julius Rosenwald, eigenaar van de winkelketen Sears, Roebuck & Co., redding. Hij was in 1911 geïnspireerd geraakt door de interactieve tentoonstellingen in het Deutsches Museum in München en hij wilde een dergelijk museum in Chicago oprichten. Dankzij een donatie van drie miljoen dollar werd het nieuwe industrieel museum opgericht als het Rosenwald Industrial Museum.
Paleis voor Schone Kunsten
Toen men zocht naar een geschikte locatie voor het museum kwam het leegstaande Paleis voor Schone Kunsten in beeld. Er werd een additionele 5 miljoen dollar gespendeerd om het gebouw te restaureren. Het met plaaster beklede gebouw werd heropgebouwd in kalksteen en marmer.
Kariatiden aan het Museum of Science and Industry
Kariatiden
Het oorspronkelijke Beaux-Arts ontwerp van het gebouw, inclusief de 24 kariatiden werd behouden maar het interieur werd aangepast naar de noden van het nieuwe industriële museum.
In 1928 werd de naam van het museum aangepast tot Museum of Science and Industry en het opende officieel in 1933, net op tijd voor de tentoonstelling ‘Century of Progress’, een wereldtentoonstelling die het honderdjarig bestaan van de stad Chicago vierde. In 1995 werd het gebouw erkend als een stedelijk monument.
Tentoonstellingen
Het museum telt drie verdiepingen met een totale oppervlakte van meer dan 32.000 vierkante meter. Er zijn meer dan 800 attracties en meer dan 2.000 interactieve objecten. Het museum trekt jaarlijks zo’n twee miljoen bezoekers.

Pioneer Zephyr, Museum of Science and Industry, Chicago
Pioneer Zephyr
Onder de vele bezienswaardigheden horen een Duitse U-505 onderzeeër uit WOII, een Apollo 8 Commando Module (het eerste bemande ruimtetuig dat rond de maan cirkelde), een Boeing, een Britse Spitfire en een replica van het vliegtuig dat de gebroeders Wright gebruikten voor hun eerste vlucht.
Een ander transport-gerelateerde attractie is de Zephyr trein, die in 1934 het snelheidsrecord verpulverde door van Chicago naar Denver te rijden aan een gemiddelde snelheid van 124,9 kilometer per uur. Dit was meer dan 12 uur sneller dan het vorige record.
Nog trein-gerelateerd is de ‘Great Train Story’, een model spoorbaan dat de route tussen Chicago en Seattle in miniatuur uitbeeldt.

Modelspoorbaan, Museum of Science and Industry, Chicago
Deel van de modelspoorbaan
Een andere populaire attractie is de reconstructie van een steenkoolmijn in Illinois uit 1933. Hier kunnen bezoekers 15 meter afdalen tot in de mijn. Het was de eerste attractie van het museum maar het is nog steeds populair. Een andere attractie is ‘Earth Revealed’, waarbij beelden op een 2 meter grote wereldbol worden geprojecteerd.
Verder zijn er ook nog exhibities over petroleumontginning, genetica, het internet en architectuur. Nog enkele opvallende attracties zijn het Fairy Castle - een poppenhuis met werkende elektriciteit en sanitair - en de grootste flipperkast ter wereld. De allernieuwste attractie, Science Storms, simuleert zeven grote natuurfenomenen: bliksem, vuur, wervelwinden, lawines, tsunami’s, zonlicht en de zwaartekracht.
39
chicago
museumofscience