Millennium Park

Millennium Park wordt door veel inwoners van Chicago gezien als het hoogtepunt van de stad. Het 10 hectare grote park, gebouwd op een overkapt spoorweg emplacement is een prachtig modern park met zowel mooie tuinen als openbare kunst en culturele faciliteiten.
Geschiedenis van het park
Crown Fountain, Millennium Park
Crown Fountain
Millennium Park ligt in een gebied dat vroeger eigendom was van een spoorwegmaatschappij, de Illinois Central Railroad. Stadsplanners ontwierpen Grant Park rond de sporen en velen beschouwden het spoorwegterrein een doorn in het oog.
In 1977 lanceerden enkele organisaties een plan om op de plaats van het spoorwegterrein een park en kunstpaviljoen aan te leggen, waar het ontbrak hun aan steun van de overheidsinstanties. Het duurde nog tot het einde van de jaren 1990 vooraleer Millennium Park werd voorgesteld door burgemeester Daly. Het plan werd met groot enthousiasme ontvangen en men begon al snel met het project om de treinsporen en grote parkeerplaatsen te overkappen.
Oorspronkelijk was gepland het project te voltooien in het jaar 2000, vandaar de naam van het park, maar problemen met de eerste aannemer - die niet enkel vertragingen opliep maar ook ver over het geplande budget ging - zorgden ervoor dat het uiteindelijk tot 2004 duurde vooraleer het park geopend werd voor het publiek.
Bezienswaardigheden
Pritzker Paviljoen
Pritzker Paviljoen
Millennium Park is vooral bekend vanwege de spectaculaire architectuur en het ontwerp van het landschap. Het park heeft heel wat prijzen in de wacht gesleept dankzij het innovatieve ontwerp.
Pritzker Pavilion
Centraal in Millennium Park staat het Jay Pritzker Pavilion, ontworpen door de bekende architect Frank Gehry. De hypermoderne concertzaal biedt plaats aan 4000 personen en nog eens 7000 kunnen op de weide aan het podium terecht. Het ontwerp is spectaculair en de geluidinstallatie is hoogtechnologisch. Hier worden bijna dagelijks allerlei soorten concerten gegeven.
Harris Theatre
Als je liever naar een overdekte concertzaal gaat kan je terecht in het Joan W. en Irving B. Harris Theater voor muziek en dans. In dit theater kunnen 1500 mensen plaatsnemen. Het is ideaal voor meer intieme evenementen zoals ballet en kamermuziek.
Crown Fountain
Crown Fountain
Crown Fountain
Zowel kinderen als volwassenen zijn weg van de innovatieve Crown Fountain. De fontein, ontworpen door de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa, bestaat uit twee glazen torens aan weerszijden van een ondiepe vijver. Op de torens worden videobeelden geprojecteerd van inwoners van Chicago die water spuwen, volgens Plensa een verwijzing naar de traditionele waterspuwers, waarbij beelden van mythologische figuren werden gemaakt met open monden waarlangs het water kon afvloeien.
Lurie Garden
Liefhebbers van tuinen kunnen terecht in de Lurie Garden, een 1 hectare grote tuin waar honderden kleurrijke bloemen en planten zijn aangelegd. Je vindt hier vooral lokale grasplanten, een referentie naar hoge grassen die in de prairies rond de stad te vinden zijn. Een 4,5 meter hoge heg beeldt Chicago uit als de ‘City of the Big Shoulders’ (stad van de grote schouders).
Cloud Gate
Millennium Park
Cloud Gate
Architectuur- en kunstliefhebbers kunnen terecht bij het Cloud Gate, ontworpen door de Britse kunstenaar Anish Kapoor. De boonvormige structuur werd geďnspireerd door vloeibaar kwik en is een van de grootste dergelijke sculpturen in de wereld, met een lengte van 20 meter en een hoogte van 10 meter. Het weegt maar liefst 110 ton en is gemaakt uit gepolijste platen roestvrij staal. Het blinkende oppervlak reflecteert de prachtige skyline van Chicago. De 3,5 meter hoge boog in het midden van de sculptuur dient als een soort poort en bezoekers kunnen er onderdoor wandelen en het staal aanraken waardoor ze vervormde reflecties van zichzelf zien.
BP Bridge
De voetgangersbrug van Gehry in Millennium Park, Chicago
Voetgangersbrug
De 282 meter lange kronkelende BP Bridge, ook gekend als de slangenbrug, past bij het ontwerp van het Pritzker Pavilion. De brug is dan ook door dezelfde architect ontworpen, Frank Gehry.
De voetgangersbrug verbindt Millennium Park met Dalley Bicentennial Plaza in Grant Park. Vanop de brug heb je een mooi zicht op de skyline van Chicago. De stalen platen die langs beide zijden van de unieke brug zijn aangebracht absorberen het geluid van de drukke straat eronder, Columbus Avenue. Het dek zelf is van hout en loopt langzaam omhoog.
Nog attracties
Millennium Monument
Millennium Monument
In de noordwestelijke hoek staat het Millennium Monument, een klassieke zuilengang met 12 meter hoge Dorische zuilen die in een halve cirkel rond de Millennium Fontein staan. In de winter trekken bezoekers naar het McCormick Tribune Plaza, waar een ijspiste ligt die ook bij ongebruikelijk warme winters toch nog voor een goed ijsoppervlak heeft dankzij de moderne installaties.
Je kan ook genieten van de tentoonstellingen op de Chase Promenade en je kan lokale kunst bezichtigen in de Boeing galerijen. De Exelon paviljoenen huisvesten het bezoekerscentrum van Millennium Park, een goede plaats om een bezoek aan het park aan te vatten.
38
chicago
millenniumpark