Michigan Avenue Bridge

De statige Michigan Avenue Bridge opende voor het verkeer in 1920 en verbond het noorden en het zuiden van Chicago over de Chicago River. Het is gelegen op een van de drukste plaatsen in de stad, tussen het historisch centrum en de belangrijkste winkelstraat.
De bouw
Michigan Avenue Bridge
Michigan Avenue Bridge
Het idee voor de Michigan Avenue Bridge werd voor het eerst geopperd toen architect Daniel Burnham in 1909 zijn plan voor Chicago voorlegde. Toen men besloot om de brug aan te leggen werd Edward Bennett gekozen als architect. In 1917 gingen de werken van start.
Drie jaar later was de elegante Beaux-Arts brug voltooid en verbond het South Michigan Avenue met North Avenue aan de andere kant van de rivier. De ceremonie ter opening van de brug trok vele belangstellenden die kwamen kijken naar het vuurwerk en de muziekkorpsen die de opening begeleidden.
De brug
Relief op de torens aan de Michigan Avenue Bridge in Chicago
Bas relief sculptuur
Technisch gezien is de Michigan Avenue Bridge een dubbeldek balansbrug waarbij de brug roteert rond een grote as. Doordat dit het eerste dergelijke type was dat gebouwd werd wordt dit ook wel een Chicago Brug genoemd. De brug werkt met een tegengewicht voor het wegdek waardoor er slechts weinig kracht nodig is om ze op te halen. De balans is zo afgesteld dat men slechts twee motoren met 108 pk nodig heeft om elk van de twee 3.750 ton wegende dekken op te halen.

De brug werd indertijd beschouwd als een knap staaltje techniek. Het zijn echter de reliŽf sculpturen op de brug die de aandacht van de bezoekers trekken. De vier torens met sculpturen horen tot de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Chicago. De reliŽfs beelden belangrijke gebeurtenissen uit die zich in de geschiedenis van Chicago afspeelden.
Het museum
Michigan Avenue Brugtoren, Chicago
Brugtoren
In de zomer van 2006 opende het McCormick Tribune Bridgehouse & Chicago River Museum in de zuidwestelijke toren van de Michigan Avenue Bridge. Hier kunnen bezoekers meer te weten komen over de geschiedenis van de rivier en kan men de mechaniek van de brug bekijken. Het Bridgehouse huisvest ook de werklui die verantwoordelijk zijn voor het ophalen en neerhalen van de brug.
Restauratie
In 2009 werd de leuning van de Michigan Avenue Bridge gerestaureerd zodat ze er terug uitziet zoals bij de opening in 1920. De later geÔnstalleerde grijze leuningen zonder versiering werden vervangen door een meer kleurrijk ontwerp met donkerrode diamantpatronen.
37
chicago
michiganavenuebridge