Merchandise Mart

Het Merchandise Mart is een imposant gebouw gelegen langs de noordelijke oever van de Chicago River tussen Wells en Orleans Street. Het enorme gebouw werd opgericht in 1931 en was gedurende 10 jaar het grootste gebouw ter wereld.
Grootste gebouw ter wereld
Merchandise Mart, Chicago
Merchandise Mart
Merchandise Mart
Het monumentale gebouw werd opgericht door de Marshall Field and Company en ontworpen door Graham, Anderson, Probst en White. Het verving de te klein geworden Marshall Field Wholesale store, een gebouw ontworpen door de bekende architect H.H. Richardson.
Merchandise Mart deed niet enkel dienst als administratief hoofdkantoor voor het bedrijf maar bevatte ook toonzalen. Toen het in 1931 voltooid was had het Merchandise Mart de grootste kantooroppervlakte ter wereld. De zaken van Field begonnen echter achteruit te gaan aan het einde van de jaren 30 en in 1945 verkocht hij het gebouw aan Joseph P. Kennedy, de vader van de latere president. John F. Kennedy.

In 1941 onttroonde het Pentagon in Washington Merchandise Mart als Ďs werelds grootste gebouw, maar ook naar de huidige standaarden is Merchandise Mart een enorm omvangrijk kantoorcomplex met maar liefst 13,6 kilometer gangen. Het gebouw, dat 25 verdiepingen telt, is nog steeds een van de grootste commerciŽle gebouwen ter wereld.
Merchantís Hall of Fame
Merchant's Hall of Fame near the Merchandise Mart in Chicago
Merchant's Hall of Fame
Net voor het Merchandise Mart, vlak aan de rivier, staat een reeks van acht pilaren waarop grote bustes geplaatst zijn. Dit wordt de Merchantís Hall of Fame genoemd en toont belangrijke personen uit de geschiedenis van de Amerikaanse kleinhandel zoals Frank Woolworth en Marshall Field.

De Hall of Fame werd gemaakt in 1953 en was een initiatief van Joseph P. Kennedy, die indertijd eigenaar was van het gebouw. Zijn doel was het vereeuwigen van opmerkelijke Amerikaanse handelaars.
Renovatie
Het hele complex werd gerenoveerd tussen 1986 en 1991 en huisvest nu een winkelcentrum op de twee eerste verdiepingen. De rest van het gebouw bevat kantoren en toonzalen voor professionele inkopers van meubilair.

Er worden geregeld rondleidingen gegeven door het Merchandise Mart, voor meer info kan je terecht op de website mmart.com.
36
chicago
merchandisemart