Marina City

Marina City is een multifunctioneel complex, gebouwd in de jaren 1960, dat bestaat uit twee cilindrische torens gelegen aan de Chicago River. De unieke vorm van de twee wolkenkrabbers leidde tot de bijnaam ‘Corn Cobs’, maïskolven.
Marina City gezien vanaf de rivier in Chicago
Marina City
Een multifunctioneel complex
Marina City bestaat uit twee torens van 60 verdiepingen die ontworpen werden door Bertrand Goldberg, een leerling van Mies van der Rohe. Het is een levendig complex met appartementen, kantoren, restaurants, banken, een theater en 18 verdiepingen parkeerruimte. Het complex bevat daarnaast zelfs een eigen ligplaats onderaan de toren aan de Chicago River waar eigenaars hun boten kunnen aanmeren waarna ze rechtstreeks met een lift hun appartement kunnen bereiken.

Het experimentele complex werd gefinancierd door de vakbonden die vreesden dat de uittocht in de vroege jaren 1960 van mensen die naar de stadsrand verhuisden tot
Marina City steiger, Chicago
De steiger
jobverlies zou leiden. Marina City zou een alternatief bieden voor de kleine steden en dorpen, en zou alles aanbieden op een beperkte oppervlakte.
De bouw
Indertijd was het complex het grootste bouwwerk opgericht met beton en de vorm stond in sterk contrast met het toenmalige architecturale concept met rechte lijnen en blokvormige appartementsgebouwen.
Marina City
De cilindrische vorm werd gebruikt voor het verminderen van de winddruk. De architect koos voor gewapend beton in plaats van staal aangezien dit het enige materiaal was waarin hij de bloemvormige terrassen van de appartementen kon creëren.
Betonnen gebouwen
Marina City, samen met een aantal andere betonnen gebouwen uit de tijd (zoals de TWA terminal in New York en het Opera House in Sydney) brachten de architectuur een stap verder. Het is niet het meest beroemde gebouw in Chicago, maar de tweelingtorens versterkten wel het imago van Chicago als een stad die voorloper is op het vlak van moderne stedelijke architectuur.
35
chicago
marinacity