Magnificent Mile

Magnificent Mile is de benaming van het noordelijke deel van de Michigan Avenue, net voorbij de Chicago River. Het is Chicago’s versie van de de Champs-Élysées: een lange brede boulevard met exclusieve winkels, museums, restaurants en dure hotels.
Magnificent Mile, Chicago
Magnificent Mile
Winkelparadijs
Alle grote Amerikaanse ketens zijn hier present, van Disney, Apple en Niketown tot Bloomingdales en Saks Fifth Avenue. Het is altijd erg druk op de brede voetpaden, die vaak versierd zijn met goed onderhouden bloemenperken. De wijken rond de straat horen tot de rijkste van de stad.
Architectuur
Langs de straat staan een heel aantal opmerkelijke gebouwen zoals het John Hancock Center en de Tribune Tower.
Michigan Avenue Brug, Magnificent Mile, Chicago
Michigan Avenue
Bridge
Oorspronkelijk was dit een wijk met lage residentiële gebouwen maar tijdens de jaren 1920, 70 en 90 werden hier een groot aantal wolkenkrabbers neergeplant en de ooit rustige woonwijk is nu een drukke commerciële buurt gecentreerd rond de Magnificent Mile.
Michigan Avenue Bridge
Nadat de plaatselijke architect Daniel Burnham het stadsplan voor Chicago in 1909 had uitgewerkt werd Michigan Avenue verbreed om een doorlopende straat te creëren die het groeiende verkeer zou aankunnen.

Om de straat te verbinden met Pine Street aan de andere kant van de Chicago River werd er in 1920 een brug gebouwd, de Michigan Avenue Bridge. Het ontwerp van de mooie balansbrug is gebaseerd op de Pont Alexandre III in Parijs. De brug zorgde ervoor dat het verkeer vlot van de drukke South Michigan Avenue naar het noorden van de rivier kon geraken. Pine Street werd terzelfdertijd hernoemd tot North Michigan Avenue.

Het Wrigley building, Chicago
Wrigley Building
Kort na de voltooiing van de brug begon men torengebouwen op te trekken aan de overkant van de rivier. In 1920 werd gestart met de bouw van het Drake Hotel langs de noordkant en het nu beroemde Wrigley Building langs de zuidkant van North Michigan Avenue. Ze werden algauw gevolgd door nog meer opmerkelijke torens, zoals het Allerton Hotel (1924), de Tribune Tower (1925), de Medinah Athletic Club (1929) en 191 North Michigan Avenue (1929).
Magnificent Mile
In 1947, toen North Michigan Avenue reeds de meest prestigieuze straat van de stad was, noemde vastgoedontwikkelaar Arthur Rubloff - die ambitieuze plannen had voor de straat - North Michigan Avenue de ‘Magnificent Mile’ (Schitterende Mijl). De naam sprak aan en in 2001 werd het zelfs geregistreerd als handelsmerk.
Torengebouwen
In 1969 begon er een nieuwe groeiperiode voor vastgoed en in korte tijd werden er in Chicago enkele hoge wolkenkrabbers gebouwd, waaronder het John Hancock Center, een 100 verdiepingen tellend residentieel gebouw. Rondom deze indrukwekkende toren werden en aantal andere hoge gebouwen neergezet, waaronder het Water Tower Place, een toren met meer dan 100 winkels, cinema’s en restaurants.
Water Tower & Michigan Avenue, Chicago
Water Tower
Een tweede bloeiperiode voor de hoogbouw begon aan het einde van de jaren 1980. Hierbij werden nog een aantal wolkenkrabbers langs de Magnificent Mile opgetrokken, waaronder 900 North Michigan Avenue (1989) en Park Tower (2000).
Water Tower
Het oudste gebouw aan Magnificent Mile is de Water Tower. Het torentje werd in 1869 opgericht en is een van de weinige bouwwerken die dateren van voor de brand van 1871, die zowat heel Chicago in de as had gelegd.
De watertoren, die met zijn kasteelachtig uiterlijk niet op zijn plaats lijkt tussen de moderne wolkenkrabbers, staat symbool voor de veerkracht van de stad die na de brand op heel korte tijd werd heropgebouwd. Men dreigde het monument meerdere keren af te breken: in 1906, 1918 en in 1948, maar telkens slaagden lokale inwoners er in om het gebouw te redden.
34
chicago
magnificentmile