John Hancock Center

Het John Hancock Center, lokaal gekend als ‘Big John’, is een van de favoriete wolkenkrabbers van de inwoners van Chicago. De honderd verdiepingen tellende toren, ontworpen door Fazlur Kahn en Bruce Graham, werd voltooid in 1969.
John Hancock Center, Chicago
John Hancock Center
De wolkenkrabber heeft een opmerkelijk ontwerp met enorm grote steunbalken in de vorm van een X die zowel een structurele als een visuele impact hebben. Het geeft een indruk van stabiliteit en robuustheid en het trekt de aandacht weg van de op mensenmaat gemaakte ramen.
De constructie
De constructie werd ontworpen door ingenieur Fazlur Kahn en de architect Bruce Graham van het architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill. Fazlur Kahn ontwierp het buisvormige geraamte dat hij ook gebruikte in het ontwerp van de Willis Tower.
John Hancock Center
John Hancock Center
John Hancock Center
De nieuwe bouwtechniek werd mogelijk gemaakt door moderne technologieën, zoals meer geavanceerde software en nieuwe ontwikkelingen in staal. Dankzij deze nieuwe bouwtechniek was het mogelijk voor Kahn om constructies te ontwerpen die de sterke zijdelingse windkracht beter konden opvangen door ze door alle drie dimensies te laten absorberen. De diagonale balken zijn verbonden met de balken op de hoeken van het bouwwerk, waardoor de krachten kunnen overgedragen worden. De innovatieve constructie zorgde er ook voor dat er 50% minder staal nodig was in vergelijking met een constructie met interne steunbalken.
Multifunctioneel
Het John Hancock Center is multifunctioneel; 48 verdiepingen bevatten appartementen (in totaal 711), er zijn 29 verdiepingen met kantoren evenals winkels, een hotel, een zwembad, ijsbaan, restaurant en bovenop de 344 meter hoge wolkenkrabber staan ook nog faciliteiten voor radio en televisie. Daarbovenop heeft het ook nog diensten zoals een eigen postkantoor en een afvalsysteem.
De appartementen zijn gelegen in het bovenste deel van het gebouw. Sommige ervan zijn zo hoog gelegen dat de inwoners soms de concierge bellen om te vragen wat weer het beneden is, aangezien ze zelf soms boven de wolken wonen.
Kritiek
Bij de aanvang was er veel kritiek op het project, vooral vanwege de locatie van de massieve toren, dat vlak bij veel kleinere gebouwen langs Michigan Avenue werd opgetrokken. Na de voltooiing van de wolkenkrabber ging de kritiek al snel liggen maar het plein aan de ingang werd erg onaangenaam bevonden door de sterke wind die er vaak waaide en het geluid van de langs rijdende wagens op Michigan Avenue. Het plein werd in 1995 opnieuw ontworpen en bevat nu een 3,5 meter hoge fontein die het geluid van het verkeer dempt. Verder wordt het kantoor- en winkelverkeer nu ook in andere banen geleid.
Uitkijk
Op de hoogste verdieping van het John Hancock center ligt het observatie platform, wat een van de beste zichten geeft op de ‘Loop’, het centrum van Chicago. Voor meer informatie over het John Hancock Observatory kan je een kijkje nemen op www.hancock-observatory.com.
31
chicago
johnhancockcenter