James R Thompson Center

In het centrum van Chicago staat een van de vele architecturale attracties van deze grootstad: een controversieel gebouw met zowel kantoren voor de stadsadministratie als winkels en een toegang tot de metro. Het meest opvallende aan het gebouw is het enorme atrium.
Controverse
James R Thompson Center, Chicago
James R. Thompson Center
Het James R. Thompson Center was bij de voltooiing in 1985 erg controversieel vanwege de moderne architectuur dat door sommigen gelauwerd en door anderen fel bekritiseerd werd.
Als winnaar van een prijs voor meest onderscheiden gebouw in 1986 werd het ontwerp van de architect Helmut Jahn geprezen als een krachtig symbool dat pionierswerk leverde op het vlak van architectuur. Anderen beschouwden het gebouw, dat bijnamen kreeg als ‘kassa’, een onpraktisch gedrocht.
Ontwerp
Het atrium van het J.R. Thompson Center in Chicago
Atrium
James R Thompson Center en Monument with Standing Beast, Chicago
Monument with
Standing Beast
Iedereen is het er wel over eens dat het gebouw de aandacht trekt. Het is een massief glazen gebouw, dat 100 meter hoog reikt en 110.000 vierkante meter vloeroppervlak heeft. Het gebouw, dat oorspronkelijk State of Illinois Center werd genoemd, kostte 89 miljoen dollar.
Het is een relatief laag gebouw; het gebogen stalen geraamte, bekleed met glazen panelen telt 17 verdiepingen, met nog twee extra ondergrondse verdiepingen. Het stalen geraamte is lichtrood gekleurd en de panelen waarmee delen van het gebouw bezet zijn hebben een lichtblauwe kleur.
Atrium
Binnenin vind je een enorm cilindrisch atrium met een diameter van 22 meter dat reikt tot aan het glazen dak. Het zicht van boven over het atrium is indrukwekkend.
Wat is er te zien
Het James R. Thompson Center is het belangrijkste administratief gebouw van de staat Illinois in Chicago en huisvest vooral staatsambtenaren. Daarnaast is er op de benedenverdiepingen een commerciële ruimte met winkels en restaurants. Tenslotte is er ook een rechtstreekse toegang tot de metro.
Een heel aantal moderne kunstwerken zijn verspreid over het ganse gebouw. Vlak voor het James R. Thompson Center staat een van de opvallendste moderne kunstwerken van Chicago: Het Monument with Standing Beast, een bijna negen meter hoge witte sculptuur met zwarte strepen ontworpen door de Franse kunstenaar Jean Dubuffet.
30
chicago
jamesrthompsoncenter