Grant Park

Grant Park is het belangrijkste park in het centrum van Chicago. Het is gelegen tussen Michigan Avenue en het meer van Michigan. Het bekendste monument van het park is de Buckingham Fountain, die een centrale plaats in het park inneemt.
Geschiedenis
Reeds in 1836, nog voor Chicago een stad was, werd er een stuk grond gelegen aan het meer van Michigan gereserveerd als publiek terrein, zonder gebouwen. In 1847 werd het gebied Lake Park genoemd.
Grant Park, Chicago gezien vanaf het Shedd Aquarium
Grant Park gezien
vanaf Shedd Aquarium
Door voortdurende erosie liep het terrein geregeld onder water tot aan de grote brand van 1871, toen men alle puin van de stad hier dumpte wat de basis legde voor het huidige park.

Aan het einde van de 19e eeuw begonnen vastgoedontwikkelaars plannen te maken om het terrein te verkavelen, en er grote gebouwen neer te zetten. Maar een inwoner van de stad, Aaron Montgomery Ward, wilde dat Lake Park een open gebied bleef zoals in 1836 reeds beslist was, en bracht de zaak voor de rechtbank.
De rechtszaak sleepte 20 jaar aan, maar hij won het pleit uiteindelijk in 1911. Bijgevolg is het park nog steeds onbebouwd, en heeft men van hieruit een prachtig zicht op de stad.

In 1901 werd het park hernoemd tot Grant Park, naar de 18e president van de Verenigde Staten, Ulysses S. Grant.
Bloemperken in Grant Park, Chicago
Bloemperken in Grant Park
Het huidige uiterlijk van het park gaat terug tot de eerste decennia van de 20e eeuw toen het park werd aangelegd volgens de richtlijnen die werden uitgestippeld in het plan voor de stad Chicago van Daniel Burnham uit 1909.
Indeling
De structuur van het park is gebaseerd op dat van Franse parken met geometrische patronen. Aan Michigan Avenue leiden een reeks bruggen over de sporen die zich nog in het park bevinden tot in het eigenlijke park dat verdeeld is in secties met grasvelden, brede met bomen omzoomde lanen, bloemenperken en monumenten, met als meest bekende het standbeeld van een zittende president Lincoln en de Buckingham Fountain. Doorheen het park zijn nog een heel aantal standbeelden en moderne sculpturen te vinden.

Duivenmeisje fontein, Grant Park
Duivenmeisje fontein
Ook al is het park 121 hectare groot, toch kan het frustrerend zijn om er door te wandelen doordat het constant doorsneden wordt door grote druk bereden straten. Het park is desondanks populair, vooral dan het stuk langs het meer waar er een route loopt waarvan fietsers, joggers en wandelaars gretig gebruik van maken.

De grote grasvelden in het park zijn ideaal voor het houden van festivals. Tijdens de zomer worden er in Grant Park dan ook een hele reeks festivals en evenementen gehouden zoals het Chicago Outdoor Film Festival en het Grant Park Music Festival. Het grootste deel van de sportfaciliteiten van het park zijn gelegen in het zuiden van het park, onder Balbo Avenue, waar je tennisvelden en baseball velden vindt.

Andere delen van het park, vooral langs Michigan Avenue, maar ook in het Daley Bicentennial Plaza in het noorden van het park en rond Buckingham Fountain zijn aangelegd met mooie bloemperken.
Buckingham Fountain
De belangrijkste attractie in Grant Park is de Clarence Buckingham Fountain, een enorme fontein die in 1927 gebouwd werd in opdracht van Kate Buckingham die hiermee haar overleden broer Clarence wilde eren.
Het ontwerp van de fontein was gebaseerd op het ‘Bassin de Latone’ in de tuin van Versailles en werd gebouwd door Edward H. Bennett. De Buckingham Fountain is het mooist ‘s avonds, wanneer het geanimeerd wordt met een geautomatiseerde choreografie van gekleurde spots.
Lincoln Standbeeld, Grant Park, Chicago
Lincoln Standbeeld
Lincoln Standbeeld
Net ten noordwesten van de fontein, aan de overkant van South Columbus Drive, staat een standbeeld van een zittende Lincoln. Het is een van vijf standbeelden van Abraham Lincoln - de zestiende president van de V.S. - in Chicago. Lincoln werd geboren in Kentucky maar verhuisde later naar de staat Illinois. Het standbeeld werd gemaakt door Augustus Saint-Gaudens, die ook verantwoordelijk was voor het standbeeld van een staande Lincoln dat te vinden is in Lincoln Park. Het standbeeld, dat in 1926 ingehuldigd werd, is geplaatst op een groot voetstuk. Het voetstuk rust op een halfrond platform, met langs weerszijden een grote Dorische zuil.
Nog meer standbeelden en sculpturen
Het park is met nog heel wat meer monumenten versierd. Enkele van de meest opmerkelijke zijn de Speerwerper en de Boogschutter, vijf meter hoge ruiterstandbeelden van Indiaanse krijgers. De standbeelden, die gemaakt werden door Ivan Mestrovic en in 1928 in Grant Park geïnstalleerd werden, lijken de toegang tot het park aan Congress Parkway te bewaken. De beelden werden opgericht om de oorspronkelijke bewoners van Amerika, de Indianen, te herdenken.

De Spearman, Grant Park
De Speerwerper
Ten zuiden van deze twee standbeelden staat nog een ander ruiterstandbeeld, gezeten bovenop een kunstmatig aangelegde heuvel. Het beeld werd gemaakt ter ere van generaal John Logan, een generaal ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het monument werd gecreëerd door Augustus Saint-Gaudens en werd ingehuldigd in 1897.

Er zijn in het park ook een aantal moderne monumenten terug te vinden. Sommige worden slechts tijdelijk geïnstalleerd, terwijl andere permanent in het park staan, zoals de groep van roestige ijzeren figuren, een kunstwerk gekend onder de naam Agora. De beeldengroep is gelegen in het zuidwesten van het park.

Buckingham Fountain mag dan wel de meest bekende zijn, toch is het niet de enige fontein in het park. Er zijn immers nog een aantal kleinere fonteinen, zoals de vier fonteinen met centrale beelden die in de rozentuinen vlakbij Buckingham Fountain staan. Een andere fontein, geïnstalleerd in 1931 en met een beeld van een arend, is gelegen in het Congress Plaza Garden aan Michigan Avenue. Een recentere fontein is de Rosenberg Fountain, de hier in 1993 werd geplaatst. De fontein lijkt op een kleine tempel met daarop een bronzen beeld van Hebe, de godin van de jeugd.

In het park zijn nog een hele hoop andere monumenten te vinden, en regelmatig worden nieuwe standbeelden en sculpturen toegevoegd.
Art Institute of Chicago
Het enige gebouw dat in Grant Park mocht aangelegd worden is het Art Institute of Chicago - een museum annex school, dat hier in 1893 een permanent gebouw neerzette langs Michigan Avenue. Het prachtige Beaux-Arts gebouw is de thuisbasis van een van de meest populaire musea in Chicago en huisvest een diverse collectie kunstwerken uit de hele wereld. Een moderne uitbreiding van het museum opende de deuren in 2009.
Millennium Park
Cloud Gate, Millennium Park
Cloud Gate, Millennium Park
In 2004 werd een nieuw, 10 hectare groot park geopend, dat in de praktijk een uitbreiding van het aanpalende Grant Park betekende. Het nieuwe park, Millennium Park genoemd, werd bovenop een rangeerterrein en parkeerterreinen gebouwd en betekende een hele verbetering voor de buurt.
Het park bevat een groot paviljoen voor openluchtconcerten evenals een schaatsbaan, een ondergronds theater, een indrukwekkende moderne fontein en een iconisch monument, de Cloud Gate. Een slingerende, 282 meter lange brug ontworpen door Gehry verbindt het park met Daley Bicentennial Plaza in Grant Park. Een andere brug, de Nichols Bridgeway, verbindt Millennium Park met het Art Institute of Chicago.
25
chicago
grantpark