Chicago Theatre

Het Chicago Theatre werd gebouwd in 1921, tijdens het gouden tijdperk van de entertainment. Het Chicago Theatre was het eerste gebouw in zijn soort en was een voorbeeld voor de vele theaters en bioscoopzalen die later gebouwd werden.
Chicago Theatre
Chicago Theatre
Het ontwerp
Het Chicago Theatre werd het ‘Wondertheater van de wereld’ genoemd en was de eerste echt luxueuze filmzaal ter wereld. Met een kostprijs van 4 miljoen dollar was deze zaal het paradepaardje van de eigenaars Barney en Abe Balaban en Sam en Morris Katz, die later nog heel wat andere luxueuze filmzalen in het land zouden bouwen.

Je vindt aan zowel de buitenkant als de binnenkant van het theatergebouw in Frans-Barokke stijl heel wat architecturale details. De indrukwekkende lobby binnenin is ontworpen naar het voorbeeld van de koninklijke kapel in het Paleis van Versailles. Het is vijf verdiepingen hoog en wordt omringd door een galerij promenades op de tussenverdieping en balkonverdiepingen. Een imposante trap, ontworpen naar het voorbeeld van de beroemde trap in het operagebouw van Parijs, leidt naar de balkons.

Chicago Theater
The ornate facade
Aan de buitenkant vind je een mini- Arc de Triomphe, 18 meter breed en zes verdiepingen hoog. Het is bezet met geglazuurde terra cotta tegels en in de boog is een mooi gebrandschilderd glasraam aangebracht met het embleem van de keten die de zaak uitbaatte.
Het theater zelf biedt plaats aan 3.600 personen en het telt zeven verdiepingen. Binnen bevindt zich nog steeds een Wurlitzer theaterorgel, een overblijfsel van vroegere dagen toen er nog stille films gespeeld werden.
Het meest gekende kenmerk van het gebouw is de zes verdiepingen hoge lichtreklame. Het is een van de weinige dergelijke uithangborden die nu nog bestaan en het is een belangrijk symbool geworden van de stad Chicago.
Chicago Theatre 's avonds
Chicago Theatre
's avonds
Het Chicago Theatre door de jaren heen
In de beginperiode werden er in het Chicago Theatre zowel films als live entertainment getoond. Tijdens de jaren 1970, toen de shows uit de mode geraakten, werd het enkel gebruikt als bioscoopzaal en begon het aan populariteit in te boeten. Het gebouw werd verwaarloosd en de bioscoop sloot de deuren in 1985.
Een jaar later kocht de Chicago Theatre Restoration Associates, een groepering die de steun kreeg van de stad, de bioscoopzaal op en redde het aldus van de afbraak. In negen maanden tijd, en na een investering van miljoenen dollars werd het Chicago Theatre terug gerestaureerd zodat het zijn oorspronkelijke grandeur terug kreeg. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor live entertainment met uiteenlopende stijlen, van popconcerten tot humoristische shows en dansoptredens.
19
chicago
chicagotheatre