Chicago Temple

De Chicago Temple is het hoogste kerkgebouw ter wereld. Op de benedenverdieping van de wolkenkrabber is de United Methodist Church (een protestantse congregatie) gehuisvest. De rest van de toren wordt gebruikt als kantoorgebouw.
Chicago Temple
Chicago Temple
Ontstaan
De First United Methodist Church werd gevormd in 1831 en is de oudste congregatie in Chicago. In het begin werden de missen gehouden in de huizen van leden en later in een hut opgetrokken ten noorden van de Chicago River. De hut werd later verplaatst naar de hoek van Washington en Clark Streets, waar de congregatie nog steeds gehuisvest is... maar dan in een heel ander gebouw.

Velen vonden na de Eerste Wereldoorlog dat de kerk moest verhuizen naar de voorsteden maar de congregatie verkoos in de stad te blijven. Toen het ledental van de kerk bleef groeien besloten de leiders om een ‘hoog en groot’ gebouw op te richten.
De Chicago Temple
Hoofdingang van de Chicago Temple
Hoofdingang
Het architectenbureau Holabird & Roche werd gevraagd een kerk te bouwen met een gotische structuur, met een kerkachtige toren en een groot kruis op de torenspits. De bouw van het 173 meter hoge kerkgebouw werd voltooid in 1923 en tot in 1930 was de ‘City Temple’ het hoogste gebouw in Chicago.

Het gelijkvloers bevat een twee verdiepingen hoge ruimte met plaats voor zo’n 1.200 gelovigen. Een kleinere ruimte, de Dixon kapel, is gelegen op de tweede verdieping.
Torenspits van de Chicago Temple
De torenspits
Boven het altaar hangt een rijk versierd houtsnijwerk dat Jesus afbeeldt die treurt over Jeruzalem. Gebrandschilderde ramen beelden gebeurtenissen uit het oude en nieuwe testament uit en brengen hulde aan de stad en de Chicago Temple zelf.

In 1952 resulteerde een schenking van de Walgreen familie - eigenaars van een winkelketen - in de bouw van een andere kapel, gelegen op 122 meter hoogte, net onder de torenspits. Deze kleine kapel wordt gebruikt voor trouwpartijen en andere ceremonies. Het altaar is complementair met het hoofdaltaar, alleen treurt Jezus hier over Chicago in plaats van over Jeruzalem.

Het grootste deel van het gebouw wordt gebruikt voor kantoren, enkel de pastoor van de kerk leeft in een appartement in het gebouw.
18
chicago
chicagotemple