Chicago River

De rivier die door Chicago loopt, de Chicago River, heeft een interessante geschiedenis. Vroeger was de rivier belangrijk voor transport naar het binnenland maar tegenwoordig wordt de Chicago River vooral voor recreatieve doeleinden gebruikt.
De rivier in de begintijd
Chicago River
Chicago River
De oevers van de 250 kilometer lange Chicago River waren de thuisbasis voor de meeste Indiaanse stammen die in het midwesten van Amerika woonden. Later werd de rivieroever ook door de kolonisten uitgekozen om zich te vestigen.
De stroming veranderen
In 1900 slaagden ingenieurs in een van de opmerkelijkste verwezenlijkingen van de vroege 20e eeuw: ze keerden de stroming van de Chicago River om.
De rivier vloeide oorspronkelijk in het meer van Michigan. Dat was echter slecht nieuws voor zij die proper water wensten te gebruiken, aangezien met de rivier ook al het huishoudelijke en industriële afval mee in het meer terechtkwam. Het water uit het meer werd immers gebruikt als drinkwater waardoor er in de stad geregeld ziektes uitbraken. Om de situatie op te lossen werden een aantal sluizen gebouwd die ervoor zorgden dat de rivier naar een nieuw aangelegd kanaal vloeide.
Chicago River gezien vanaf de Willis Tower
De rivier gezien vanaf
de Willis Tower
Hierdoor werd het drinkwater weer zuiver. Inwoners van gemeenten die stroomopwaarts langs de rivier woonden waren minder opgetogen aangezien ze nu al het afval van Chicago te verwerken kregen.

Vanaf de jaren 1960 begon men meer milieubewust te worden en vanaf het begin van de jaren 1970, toen de zogenaamde ‘Clean Water Act’ het doel stelde alle rivieren geschikt te maken om in te vissen en te zwemmen, is de kwaliteit van het rivierwater gradueel verbeterd.
De Bruggen
Doorheen de stad overspannen 45 bruggen de Chicago River. Vele ervan zijn fotogeniek en toen ze gebouwd werden beschouwde men ze een staaltje van technologisch vernuft. De bekendste ervan is de brug aan Michigan Avenue, die in 1920 gebouwd werd als een van de eerste balansbruggen in het land.
Rivierboot op de Chicago River
Rondvaart op de Chicago River
Boottochtjes
Vele van de mooiste gebouwen in Chicago zijn gelegen aan de rivier, waardoor de Chicago River ideaal is voor een architecturale boottocht. Er zijn verschillende populaire cruises waaruit je kan kiezen. De meeste tochten vertrekken aan de Michigan Avenue Bridge of aan Navy Pier. Hier zijn enkele links naar maatschappijen die deze tochten verzorgen:
DuSable Founder's Way
DuSable Founder's Way, Chicago
DuSable Founder's Way
Toen vastgoedontwikkelaars een winkelcentrum wilden bouwen aan de Chicago River keurde de stad dit goed op voorwaarde dat de ontwikkelaars een gebied langs de rivier zouden afstaan aan het Chicago Park District.
In 1988 maakte het Park District van het gebied langs de noordelijke oever van de Chicago River een promenade, die eerst gekend stond onder de naam River Esplanade, maar later DuSable Founder’s Way werd genoemd, naar Jean Baptiste Pointe du Sable die gekend staat als de stichter van Chicago.
Centennial Fountain
Centennial Fountain, Chicago
Centennial Fountain
Op een plaza aan de DuSable Founder’s Way staat een grote fontein, de Centennial Fountain. De fontein werd in 1989 gebouwd om de omkering van stroming van de rivier de herdenken.
De fontein, die officieel de Nicholas J. Melas Centennial Fountain heet, bestaat uit een waterval en een halfronde cascade. Tijdens de zomermaanden, op het uur, spuit de fontein gedurende 10 minuten een enorme straal water in de rivier.
Riverwalk
Riverwalk, Chicago
Riverwalk
In 1999 initieerde burgemeester Richard M. Daley een project met als doel de oevers van de rivier - toen nauwelijks toegankelijk voor het publiek - om te vormen tot een openbare promenade, Riverwalk genaamd.

De eerste sectie van de Riverwalk, een 1 km lang stuk op de zuidelijke oever van de rivier tussen State Street en Lake Michigan opende in 2009. Verscheidene café’s zijn gelegen langs de populaire promenade en je kan hier ook attracties vinden zoals boottochtjes en water taxis.
280
chicago
chicagoriver