Alfred Caldwell Lily Pool Gardens

Vlakbij de Lincoln Park Zoo liggen de Alfred Caldwel Lily Pool Gardens, een oorspronkelijk in de 19e eeuw aangelegde tuin met vijver. Het is vooral bekend vanwege het houten paviljoen, dat ontworpen werd in de Prairie stijl, een architectuurstijl die in Chicago ontstond.
De tuin en vijver
Lily Pool Pavilion
Lily Pool Paviljoen
De tuin en vijver werden voor het eerst aangelegd in 1889. Toen werden er reeds tropische waterlelies in gekweekt. In de jaren 1930 werd het terrein opnieuw aangelegd door de landschapsarchitect Alfred Caldwell in de traditie van de Prairie School, die beïnvloed werd door grote namen als Frank Lloyd Wright en de leraar van Caldwell, Jens Jensen.

In het nieuwe ontwerp van het gebied rond de vijver was vooral ruimte voorzien voor inheemse planten. Het werd aangelegd met natuurstenen, een paviljoen, een waterval met cascade en een aantal andere karakteristieken, ingericht rond een centrale vijver met waterlelies. Het was de bedoeling de indruk te wekken dat de vijver in feite een kreek was in de prairie. Caldwell hoopte dat zijn ontwerp er toe zou leiden dat mensen de schoonheid van de natuur meer zouden waarderen. Deze tuin is het best gekende en meest intacte ontwerp van Caldwell.

Cascade, Lily Pool Gardens, Chicago
Cascade
In 1942 noemde Caldwell de vijver ‘een verborgen tuin voor de inwoners van Megalopolis’, waarbij hij het belang benadrukte van een plaats waar inwoners van Chicago konden ontspannen na een lange dag in de grote stad.

Niet veel later echter begon de tuin verwaarloosd te worden. Gedurende een periode nam Lincoln Park het beheer van de tuin over en werd het gebruikt als een vogelreservaat, gekend onder de naam The Rookery. Door het te grote aantal vogels werden de planten echter vernield en bezoekers hechtten weinig aandacht aan de beplanting. Er werden in de jaren 1960 enkele beperkte pogingen ondernomen om de schade te herstellen, maar tegen het einde van de 20e eeuw bevonden de Alfred Caldwell Lily Pool Gardens zich in een hopeloze staat.
Restauratie van de tuinen
In 1997 startte de Friends of Lincoln Park organisatie een campagne om het gebied te restaureren. Het landschaps architectenbureau Wolff Clements en Associates werd ingehuurd om het werk uit te voeren. Er werd besloten om de tuin en vijver terug aan te leggen volgens het oorspronkelijk ontwerp van Alfred Caldwell.

Vijver, Caldwall Garden, Lincoln Park, Chicago
De vijver
De rehabilitatie begon in 2001 met de vervanging van alle uitheemse bomen en planten door inheemse planten uit de Midwest. De stenen paden werden hersteld, evenals de toegangspoort, het paviljoen en de ‘council ring’ - een ronde bank.

De Alfred Caldwell Lily Pool Gardens heropende in 2003 en werd al snel een favoriete plek voor diegenen die willen genieten van een stukje natuur in de grootstad.
16
chicago
caldwellgardens