Buckingham Fountain

Buckingham Fontein
De Buckingham Fountein, officieel gekend als ‘Clarence Buckingham Memorial Fountain’, is een van de meest bekende monumenten in Chicago. De fontein is gelegen in Grant Park in het centrum van een formeel aangelegde tuin.
Kate Buckingham
Buckingham Fountain, Chicago
Buckingham Fontein
Zeepaard, Buckingham Fountain, Chicago
Zeepaard
De fontein werd gebouwd in 1927 in opdracht van Kate Buckingham die hiermee haar overleden broer Clarence wilde eren. Kate had geregeld door Europa gereisd waar ze monumentale openbare fonteinen had bewonderd en ze wou een stukje van die Europese pracht naar Chicago brengen. Ze liet ook genoeg geld na om voor het onderhoud van de fontein te zorgen.
Ontwerp
Het ontwerp van de fontein is gebaseerd op het ‘Bassin de Latone’ aan het Versailles Paleis in de buurt van Parijs. De fontein werd gebouwd door Edward H. Bennett, die ook verantwoordelijk was voor de Michigan Avenue Bridge.
De fontein is meer dan zeven meter hoog en bestaat uit drie verschillende lagen bassins omringd door vier paar bronzen zeepaarden. Elk zeepaard symboliseert een staat die grenst aan het meer van Michigan (Illinois, Indiana, Michigan en Wisconsin). De fontein zelf staat symbool voor het grote meer. De standbeelden werden gemaakt door de Franse beeldhouwer Marcel F. Loyau, die er de Prix National mee won op het Paris Salon van 1927.
Buckingham Fontein 's nachts
De fontein 's avonds
Een monumentale fontein
Met een diameter van 85 meter is de Buckingham Fountain een van de grootste fonteinen ter wereld. Er zijn 134 stralen die gestuwd worden door drie pompen. De centrale straal water bereikt een hoogte van maar liefst 45 meter.

Op geregelde tijdstippen start een 20 minuten durende animatie waarbij de fontein eerst zacht straalt. Steeds meer stralen worden geactiveerd tot uiteindelijk ook de centrale straal op volle kracht het water naar boven stuwt. ‘s Avonds, na 8 uur, is de animatie het mooist wanneer het niet enkel wordt begeleid met muziek maar ook een computergestuurde choreografie de fontein belicht met felgekleurde spots.
14
chicago
buckinghamfountain