Art Institute of Chicago

Het Art Institute of Chicago is een van de bekendste musea van Chicago. Het bezit een grote collectie kunstwerken van over de hele wereld. Het museum is gehuisvest in een Beaux-Arts gebouw gelegen in Grant Park. In 2009 werd het uitgebreid met een moderne vleugel.
Art Institute of Chicago
Art Institute
Het gebouw
Het museum is een van de meest gefotografeerde gebouwen in Chicago. De twee grote leeuwen die de bezoekers groeten aan de ingang van het museumgebouw werden in 1894 gemaakt door de Amerikaanse beeldhouwer Edward Kemeys en trekken nog evenveel aandacht als toen ze meer dan een eeuw geleden geďnstalleerd werden.
Het Art Institute of Chicago werd in 1879 opgericht als school en museum. Het oorspronkelijke gebouw waarin het instituut gehuisvest was werd op de brokstukken van de grote brand van 1871 gebouwd.

Tegen de jaren 1890, met de geplande wereldtentoonstelling van 1893 in aantocht - de zogenaamde World Columbian Exhibition - vonden de beheerders van het museum en de school de tijd rijp voor een nieuw onderkomen.
Inkomhal van het Art Institute of Chicago
Inkomhal
Aldus werd in 1893 het prachtige Beaux-Arts gebouw geopend waarin het instituut nog steeds gevestigd is. Het werd ontworpen door het architectenbureau Shepley, Rutan en Coolidge uit Boston en werd door zowel de critici als de inwoners van Chicago positief onthaald.
Grant Wood's American Gothic in the Art Institute of Chicago
American Gothic,
Grant Wood
In het museum
De permanente collectie van het Art Institute of Chicago is erg uitgebreid, en het kost meerdere uren om alles te bezoeken. De verzameling impressionistische werken is een van de mooiste van het land en liefhebbers van Claude Monet kunnen hun hart hier ophalen. Het museum staat ook bekend om zijn uitgebreide verzameling Amerikaanse en Europese schilderijen met werken van bekende kunstenaars zoals Andy Warhol, Jackson Pollock, Pablo Picasso en Henri Matisse.

Buste van een  Egyptische functionaris, Art Institute of Chicago
Buste van een
Egyptische functionaris
Als deze je interesse niet kunnen wekken moet je een kijkje nemen in de tentoonstelling wapens en harnassen, dat verscheiden eeuwen bestrijkt. Verder is er ook een mooie verzameling Europese decoratieve kunst, een befaamde fotografische collectie en de Aziatische tentoonstelling, die kunst uit China, Korea, Japan, India, zuidwest Azië, en het nabije en midden Oosten toont.
The Bath, Mary Cassatt, Art Institute, Chicago
The Bath,
Mary Cassatt
Uitbreiding
In mei 2009 werd een nieuwe, 25.000 vierkante meter grote vleugel aan het museum toegevoegd. De moderne uitbreiding werd ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano - onder andere bekend vanwege zijn ontwerp voor het Centre Pompidou in Parijs - en huisvest de collectie moderne kunst van het Art Institute of Chicago. Hier vind je werken van bekende kunstenaars zoals Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Moderne vleugel, Art Institute of Chicago
De moderne vleugel 's nachts
De uitbreiding voegde ook een binnentuin toe evenals een nieuwe museumwinkel, een café en restaurant. Een openlucht terras met moderne sculpturen biedt een mooi uitzicht over het aanpalende Millennium Park. De derde verdieping van de nieuwe vleugel is verbonden met het park over Monroe Street door de Nichols Bridgeway, een moderne voetgangersbrug. De brug werd eveneens ontworpen door het architectenbureau van Renzo Piano.
9
chicago
artinstitute