Unter den Linden

Unter den Linden is een belangrijke verbindingsweg tussen het oosten en het westen van de stad. De naam heeft is afgeleid van de vele lindenbomen die hier sinds de 17e eeuw langs deze boulevard staan. Langs Unter den Linden staan ook een aantal monumentale gebouwen.
Unter den Linden, Berlijn
Unter den Linden
Humboldt Universiteit, Unter den Linden
Humboldt Universiteit
Neue Wache, Unter den Linden
Neue Wache
De prestigieuze boulevard leidt van de Paleisbrug aan het Museum Eiland tot aan de Brandenburger Poort aan de Pariser Platz.
De linden
Hertog Friedrich Wilhelm, die gekend stond als de Grote Keurvorst, wijdde zich tijdens zijn heerschappij over Pruisen aan het verbeteren en mooier maken van de stad Berlijn. Om de route tussen zijn kasteel en de jachtterreinen van de Tiergarten te verfraaien liet hij een lange rij linden aanleggen, die er ook voor zorgden dat er meer schaduw was. Door de bomen reed de koets van Friedrich Wilhelm nu onder de linden - Unter den Linden in het Duits, vandaar de naam van de straat.
De gebouwen langs de straat
Een eeuw later liet Friedrich II een aantal imposante culturele gebouwen langs de straat aanleggen, waaronder de Berlijnse staatsopera en de staatsbibliotheek, waardoor Unter den Linden aan populariteit won. Tegen de 19e eeuw was het een van de meest bezochte straten in de stad en het was een centraal verzamelpunt geworden voor heel wat Berlijners.
Na de overwinning tegen Napoleon in 1815 werden er nog een aantal grote gebouwen opgericht langs Unter den Linden, onder andere het neo-klassieke Neue Wache, dat dienst deed als een wachthuis voor de koninklijke wacht. Tegenwoordig is het een nationaal monument ter ere van de slachtoffers van oorlog en tirannie. Tegelijk werden ook een aantal standbeelden geïnstalleerd.
Standbeeld van Friedrich Wilhelm II
Standbeeld Frederik de Grote, Unter den Linden, Berlijn
Standbeeld Friedrich II
Het belangrijkste standbeeld op Unter den Linden is het ruiterstandbeeld van Friedrich Wilhelm II, ook gekend als Frederik de Grote. Aan het enorme bronzen standbeeld, gemaakt door Christian Daniel Rausch, werd gewerkt van 1839 tot 1851. Na de Tweede Wereldoorlog werd het standbeeld verplaatst maar ondertussen werd het weer op zijn oorspronkelijke plaats in het midden van Unter den Linden teruggezet.
De gevolgen van WOII
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was Unter den Linden niet veel meer dan een hoop puin en de prachtige lindenbomen werden aan het einde van de oorlog omgehakt en gebruikt als brandhout.
Tijdens de jaren 1950 en 1960 werden nieuwe gebouwen opgetrokken langs de Unter den Linden. Tegenwoordig zijn niet enkel de linden terug aangeplant maar zowat alle historische gebouwen langs de brede boulevard werden volledig gerestaureerd of heropgebouwd. Onder de meest opmerkelijke gebouwen langs de straat bevinden zich de Humboldt Universiteit, de Neue Wache, het Zeughaus (het Duits Historisch Museum), de Staatsopera, het Altes Palais, de Staatsbibliothek, en de Schlossbrücke (paleisbrug).
194
berlijn
unterdenlinden