Sowjetisches Ehrenmal

Sovjet Monument
Het Sovjet Oorlogsmonument aan Tiergarten is een van meerdere monumenten die de Sovjets in Berlijn oprichtten ter ere van hun oorlogsdoden. Het monument bestaat uit een groot standbeeld van een Sovjet soldaat geflankeerd door tanks en artillerie.
Geschiedenis van het monument
Sovjet Monument, Tiergarten, Berlijn
Sowjetisches Ehrenmal
Het oorlogsmonument werd in 1945, amper een paar maanden na de val van de stad Berlijn opgericht door de Sovjets in Tiergarten, een groot park niet ver van de Brandenburger Poort. Tiergarten lag in de Britse sector van Berlijn maar de bouw van het monument werd gesteund door alle geallieerde partijen.

Toen het monument afgewerkt was lag het nog midden tussen de restanten van het park dat vernield was door de vele bombardementen en door Berlijners die het hout gebruikten om hun huizen te verwarmen. Tot aan het einde van de Koude Oorlog werd het monument bewaakt door verscheidene Sovjet soldaten ook al lag het monument in de Britse sector van Berlijn.
Het ontwerp
Het oorlogsmonument bestaat uit een gebogen colonnade met een centrale zuil waarop een groot bronzen standbeeld van een Sovjet soldaat is geplaatst. Aan weerszijden van het monument staan twee T-34 tanks en twee ML-20 howitzers.
T34 tank, Tiergarten Sovjet Monument, Berlijn
T34 Tank
Aan de voet van het standbeeld is een gouden insigne en een cyrillische inscriptie met de woorden ‘Eeuwige glorie aan de helden die vielen in de strijd met de fascistische Duitse bezetters voor de vrijheid en onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie'. De arm van de soldaat is opgeheven wat de overwinning van het Sovjet leger op de Duitse Nationaal Socialistische partij symboliseert.

Het monument wordt tegenwoordig onderhouden door de stad Berlijn, ook al zijn heel wat Berlijners tegenwoordig niet erg gelukkig met het feit dat het monument ook na de Koude Oorlog is blijven staan. Ze geven het weinig flatterende bijnamen. Het is wel een populaire toeristische attractie voor de Russische bezoekers aan Berlijn.
200
berlijn
sovjetmonument