Charlottenburg Paleis

Schloß Charlottenburg
Schloss Charlottenburg is een vroeg 18e eeuws barok paleis, gelegen in het Charlotten district in het westen van Berlijn. Het gebouw brandde tijdens de oorlog uit maar werd volledig heropgebouwd. Aan het paleis ligt een prachtige tuin met vijver.
Geschiedenis
Charlottenburg Paleis, Berlijn
Charlottenburg Paleis
Schloss Charlottenburg is het grootste paleis in Berlijn. Het centrale deel dateert uit 1695-1699 en werd gebouwd als zomerresidentie voor Sophie Charlotte van Hannover, de vrouw van de keurvorst van Brandenburg, Friedrich Wilhelm III naar een ontwerp van Johann Arnold Nering.

Het paleis werd kort nadat Pruisen een koninkrijk werd in 1701 uitgebreid onder toezicht van de Zweedse vakman Johann Friedrich Eosander von Goethe. De uitbreiding, voltooid in 1712, omvatte onder andere de toevoeging van de 48 meter hoge koepel en de bouw van een oranjerievleugel aan de westzijde van het paleis. Bovenop de koepel werd een beeld van de godin Fortuna geplaatst. Frederik de Grote gaf in 1740 de opdracht de oostelijke vleugel te verlengen, een werk dat zes jaar later voltooid werd naar een ontwerp van Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff. Het paleis werd in 1943 tijdens een luchtaanval getroffen en brandde volledig uit. Na de oorlog werd het nauwgezet heropgebouwd.
Interieur
Niet alleen het exterieur maar ook het interieur werden prachtig gereconstrueerd. Zo is er de Eiken-galerij, een galerij uit 1713 volledig gelambriseerd met eiken panelen. In het porselein-kabinet - een galerij met spiegels - wordt een indrukwekkende verzameling porselein uitgestald. Verder kan je nog een heel aantal andere zalen bezoeken, zoals de Witte Zaal, de rococo-stijl Gouden Galerij en de Galerij der Romantiek, waar een aantal schilderijen uit de Duitse Romantiek worden getoond. Ook vermeldenswaardig is de volledig gereconstrueerde kapel.
Schlosspark
Schloss Charlottenburg
Het paleis gezien vanaf het park
Het park achter het Charlottenburg paleis werd oorspronkelijk in Franse Barokstijl aangelegd. Tijdens de 18e en 19e eeuw werd het omgevormd tot een minder formele landschapstuin. Toen de tuin na de Tweede Wereldoorlog werd gereconstrueerd, besloot men een klein deel in de oorspronkelijke barokstijl heraan te leggen.

In het prachtige park vind je een aantal gebouwen zoals het mausoleum, een kleine tempel gebouwd in 1810 waarin leden van de koninklijke familie werden begraven. Hier staat onder andere de tombe van Friedrich Wilhelm II. Verder staat er in de tuin nog een mooie Belvedere, een voormalig theehuis dat tussen 1788 en 1790 gebouwd werd in opdracht van Friedrich Wilhelm II. Vlak aan het paleis bevindt zich het Schinkel-paviljoen, gebouwd door de geroemde Duitse architect Karl Friedrich Schinkel in opdracht van koning Friedrich Wilhelm III. Voor het paviljoen staan twee zuilen met beelden die de overwinning symboliseren.
Standbeeld van de Grote Keurvorst
Voor de ingang van het paleis staat een indrukwekkend standbeeld van de Grote Keurvorst. Het werd in 1698 ontworpen door Andreas Schlüter in opdracht van koning Friedrich I. Het bronzen ruiterstandbeeld toont de Grote Keurvorst - de vader van Friedrich I - te paard. Aan de sokkel zitten vier geketende krijgers, symbool voor de vier temperamenten (in de antieke tijd werden de temperamenten gebruikt voor het omschrijven van persoonlijkheden). Het beeld stond vroeger bij het StadtSchloss op het Museumeiland, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog liet men het afzakken tot de bodem van een groot meer. In 1952 haalde men het beeld terug uit het water en plaatste men het na een grondige restauratie voor de ingang van het Charlottenburg paleis.
209
berlijn
schlosscharlottenburg