Bellevue Paleis

Schloss Bellevue
Het Bellevue Paleis werd aan het einde van de 18e eeuw gebouwd voor een Pruisische prins, August Ferdinand. Het volledig wit geschilderde paleis, gelegen in Tiergarten, is tegenwoordig de officiŽle residentie van de Duitse president.
Schloss Bellevue, Berlijn
Bellevue Paleis
Het Schloss Bellevue of Bellevue Paleis werd gebouwd voor prins August Ferdinand van Pruisen, de jongere broer van koning Frederik II van Pruisen. Het is gelegen op een 20 hectare groot domein langs de Spree rivier, aan de noordzijde van Tiergarten. Het deed dienst als zomerresidentie van de prins.
Archictectuur
Het sprankelend witte gebouw werd ontworpen door architect Philipp Daniel Boumann en is het eerste neo-klassieke gebouw in Duitsland. Het bestaat uit een twee verdiepingen tellend hoofdgebouw met een centraal timpaan dat ondersteund wordt door Corinthische zuilen. Bovenop het fronton staan sculpturen uit zandsteen die Landbouw, Visvangst en de Jacht uitbeelden. De zijvleugels, die de Ďdamesvleugelí en de ĎSpree vleugelí genoemd worden van het gebouw zijn in contrast erg sober.

Detail van het Bellevue Paleis in Berlijn
Detail van de gevel
Binnenin bevindt zich een prachtige balzaal, ontworpen en gebouwd in 1791 door de architect Gotthard Langhans. Het wordt tegenwoordig gebruikt voor officiŽle recepties, maar in de 19e eeuw werden hier grootse feesten gehouden.
Geschiedenis
Vanaf de bouw van het paleis in 1786 tot het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 deed het gebouw dienst als koninklijke residentie. Nadien werd het voor een verscheiden aantal doeleinden gebruikt; zo was het ooit een ethnologisch museum en tijdens het Derde Rijk werd het gebruikt als gastenverblijf.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog raakte het Bellevue Paleis zwaar beschadigd. In 1954 werd aangevangen met de renovatie van het gebouw, die vijf jaar later voltooid werd. Tegen die tijd was het een tweede verblijf geworden voor de president van West Duitsland, die gewoonlijk verbleef in een officiŽle residentie in Bonn.

Het gebouw werd in het midden van de jaren 1980 nogmaals gerenoveerd en na de hereniging van Duitsland werd het Bellevue Paleis de officiŽle residentie van de Duitse president. Het is dan ook niet toegankelijk voor het grote publiek.
220
berlijn
schlossbellevue