Kulturforum

Kunst en kultuur overheersen op het Kulturforum, gelegen aan de Tiergarten niet ver van Potsdamer Platz. Het is de thuisbasis van een hele reeks musea, concertzalen en galerijen die gehuisvest zijn in opvallende moderne gebouwen.
Oorsprong
Kammermusiksaal, Kulturforum, Berlijn
Kammermusiksaal
Het idee voor een cultuur forum ontstond na de Tweede Wereldoorlog, toen de kunstverzameling van Berlijn opgesplitst werd tussen de oostelijke en de westelijke sectoren. Terwijl Oost Berlijn het Museum Eiland had als cultureel centrum besloot West Berlijn een nieuw centrum uit de grond te stampen om de kunstcollecties en de culturele instituties in te huisvesten, wat resulteerde in het Kulturforum. Architect Hans Bernard Scharoun ontwierp de plannen voor het forum en koos de Tiergarten wijk uit als locatie, indertijd een open ruimte rijp voor ontwikkeling.
De gebouwen
Nieuwe Nationale Galerij, Kulturforum, Berlijn
Neue Nationalgalerie
Filharmonie, Kulturforum, Berlijn
Philharmonie
Het eerste gebouw dat opgericht werd was de zaal voor de Philharmonie, die in 1963 opende. Het uiterlijk van het unieke expressionistische gebouw wordt soms omschreven als een soort nomadentent maar de zaal heeft een uitstekende akoestiek. In de concertzaal, die - ongebruikelijk voor een dergelijke zaal - een centraal podium heeft, kunnen meer dan 2.000 mensen plaatsnemen.
Na dit gebouw kwam de Berlijnse bibliotheek van de Pruisische culturele erfenis, gebouwd tussen 1967 en 1978, en vervolgens, in 1968, de nieuwe Nationale Galerij. Dit laatste gebouw, geroemd als een ‘tempel van licht en glas’, werd ontworpen door Mies van der Rohe en herbergt een mooie collectie 20e eeuwse Europese kunst.
Het Staatsinstituut voor Muziekonderzoek werd in de vroege jaren 1980 gebouwd evenals het Muziekinstrumenten museum. In dit museum is een grote verzameling Europese muziekinstrumenten te zien, van klein tot groot, uit de 16e tot 21e eeuw. Aan het eind van de jaren tachtig werd er nog een kleinere zaal bijgebouwd voor kamermuziek. In de jaren 1990 werd het Kulturforum verder uitgebreid met de bouw van het Kupferstichkabinett (museum van grafische kunst), de kunstbibliotheek en de Gemälderie (het museum van Schone Kunsten).
St. Matthäus Church, Berlin
St. Matthäus Church
St. Matthäus kerk
In het centrum van al deze moderne gebouwen staat de 19e eeuwse St.-Matthäus-kirche, het enige historische gebouw in deze buurt dat na de Tweede Wereldoorlog werd heropgebouwd. De bakstenen kerk in Italiaanse stijl werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1844 en 1846 naar een ontwerp van Friedrich August Stüler en Herbert Wentzel.
Instituten op het Kulturforum
Hieronder een overzicht van de instituten die gelegen zijn op het Kulturforum:
  • Philharmonie (1963) - concertzaal met een capaciteit van 2205 zitplaatsen
  • Neue Nationalgalerie (1968) - een museum met vooral 20e eeuwse kunst
  • Neue Staatsbibliothek (1978) - de staatsbibliotheek, waar tevens het Ibero-Amerikaans instituut gevestigd is
  • Musikinstrumentenmuseum (1984) - Museum met muziekinstrumenten
  • Kunstgewerbemuseum (1985) - Museum van toegepaste kunsten
  • Kammermusiksaal (1987) - Concertzaal met een capaciteit van 1123 plaatsen
  • Wissenschaftszentrum (1988) - Wetenschappelijk centrum
  • Kupferstichkabinett (1992) - Museum van grafische kunst
  • Kunstbibliothek (1992) - Bibliotheek gericht op kunst - ligt in hetzelfde gebouw als het Kupferstichkabinett
  • Gemälderie (1998) - Een museum met een grote collectie Europese schilderijen
213
berlijn
kulturforum