Haus der Kulturen der Welt

Het Haus der Kulturen der Welt (Huis van de wereldculturen) is gelegen in Tiergarten, een groot park in het centrum van de stad. Het werd gebouwd in het naoorlogse Berlijn als ‘symbool en baken van vrijheid’ en om de belangrijkheid van het respect voor andere culturen te onderstrepen.
Het gebouw
Haus der Kulturen der Welt, Berlijn
Haus der Kulturen der Welt
Het Haus der Kulturen der Welt werd gebouwd als de Amerikaanse bijdrage tot de INTERBAU van 1957, een bouw tentoonstelling die in Berlijn gehouden werd. De Verenigde Staten waren een van de 22 landen die participeerden in deze internationale tentoonstelling, die er voor zorgde dat er een heel aantal gebouwen werden opgericht in de volledig vernielde Hansa wijk.
Het bizar ogende bouwwerk werd ontworpen door de architect Hugh Stubbins, die in 1955 aan het project begon te werken. Stubbins wilde een complex bouwen waar culturele evenementen en congressen in konden gehouden worden.
Stubbins ontwierp het gebogen dak als een soort van vleugels die de vrijheid van intellectueel werk symboliseren. Inwoners vergelijken de vorm van het gebouw met een ‘zwangere oester’, waardoor het gebouw in het Duits de bijnaam Schwangere Auster kreeg.
Divided Oval: Butterfly, Henry Moore aan het Haus der Kulturen der Welt
Divided Oval: Butterfly, Henry Moore
Het karakteristieke dak stortte in 1980 in maar het werd herbouwd in de oorspronkelijke vorm. Enkele extra steunen werden toegevoegd om de stevigheid van het dak te verbeteren.
Huis der wereldculturen
Het gebouw huisvest tegenwoordig tentoonstellingen over wereldculturen en niet-Europese kunst. Er worden film-, dans- en theatervoorstellingen gegeven en er worden ook lezingen, concerten en congressen gehouden in de zalen van dit grote gebouw. Soms zijn hier ook belangrijke politici van buiten Europa te gast.
Jaarlijks komen zo’n 350.000 bezoekers langs het Haus der Kulturen der welt om een van de multiculturele voorstellingen bij te wonen.
207
berlijn
hausderkulturenderwelt