Hackesche Höfe

Hackesche Höfe is een reeks van binnenpleinen die met elkaar verbonden zijn en zo een heel complex vormen. Vroeger waren er vele dergelijke pleinen in Berlijn. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie die ook door de lokale inwoners niet geschuwd wordt.
Hof 1, Hackesche Höfe, Berlijn
Hackesche Höfe, Hof I
Hof 4, Hackesche Höfe, Berlijn
Hof IV
Hackesche Höfe is gelegen in de Scheunenviertel wijk, niet ver van Alexanderplatz. Het bestaat uit een reeks van acht binnenpleinen die met elkaar verbonden zijn en vormen nu een groot complex met winkels, café’s, appartementen en kantoren. De pleinen werden gecreëerd aan het begin van de jaren 1900 - waarschijnlijk tussen 1905 en 1907 - toen dergelijke binnenpleinen de norm waren in Berlijn. Vroeger was hier onder andere een Joodse meisjesvereniging, een balzaal, een fabriek, appartementen en een dichtersgenootschap.

Het Hackesche Höfe complex wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van industriële Jugendstil architectuur in Duitsland. Het centrale plein wordt omringd door gebouwen die betegeld zijn met geglazuurde tegels en zijn versierd met Moorse mozaïeken. Er zijn in Berlijn nog wel andere dergelijke met elkaar verbonden pleinen, maar Hackesche Höfe is veruit het bekendste en trekt heel wat bezoekers aan.
Wat is er te zien
Kaart van de Hackesche Höfe, Berlin
Plattegrond van de pleinen
Na een uitgebreide renovatie werd Hackesche Höfe omgetoverd tot een drukke ontmoetingsplaats. Hof I, ook gekend als het Endellscher Hof, werd ontworpen door de Jugendstil kunstenaar en architect August Endell. Hier ligt onder andere een bioscoop, verscheidene café’s en restaurants, en het populaire kameleontheater (Chamäleon Variété), een varieté theater waar allerlei artiesten optreden, zelfs tapdansers en trapezeartiesten.
Hof 2, dat ook gekend staat als het Theaterhof, huisvest naast een aantal kantoren ook het Hackesche Höfe Theater, een theater met een Jiddische cultuur. De overige kleinere binnenpleinen zijn een stuk rustiger en huisvesten een aantal kleine winkels en galerijen.
211
berlijn
hackeschehofe